Nå er Viking i Thomas’ Wold

02/11/2019

Thomas Wold og Gunn Mari Finstad returnerer til Dragvollhallen søndag. Der skal de blant annet møte Thea Hestnes og Mona Hammerås (bak). Foto 1: TIF Viking Foto 2: NTNUI // Fredrik Kjemperud Olsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er snart tre år siden Thomas Wold forlot Trondheim til fordel for Bergen. Forlot NTNUI til fordel for Viking. Byttet ut grønne drakter med rosa. Effektene av dette kan fremdeles observeres. Med Thomas ute av bildet er NTNUI Volleyballs årlige stollek plutselig vidåpen igjen, og vinnes ikke av samme person hvert år. Vi unge, urutinerte, historieløse har tatt over. Vi tar NTNUI inn i en ny tid, og de færreste av oss har opplevd å tape mot doktor Thomas Wold i stolleken. Så, på vegne av oss historieløse, ber jeg Thomas Wold, ridder av NTNUIs orden, om å oppsummere sin tid i NTNUI Volleyball:

«Jeg ble med i AVHI i 1994, og var leder for gruppen en periode. Jeg hadde flere perioder i styret mens vi het Dragvoll og under sammenslåingen med Gløshaugen. Jeg var leder da vi arrangerte det første offisielle Veteran-NM, som for øvrig NTHI vant. Har ellers vært info-ansvarlig, rekrutteringsansvarlig, dommeransvarlig, vært i valgkomiteen, 2-3 perioder i regionstyret, blant annet en runde som leder der. Og holdt damenes tale på julebordet, så klart. Det er vel bare vervene som omhandler økonomi jeg har holdt meg unna. Økonomi er teit. Det er mye artigere å være trener, og i NTNUI var jeg trener på alle nivå fra 4. divisjon til elite. 4. divisjon eksisterer ikke i Trøndelag lenger, så det blir en vrien rekord å slå.»

Thomas legger også til at han mest sannsynlig ikke husker alt. Det er nok å ta av, altså. Ridder av NTNUIs orden er han også, for å ha utvist “fortjenstfull virksomhet” for NTNUI. Med andre ord vil neppe Thomas Wold og Viking ha noe problem med å finne veien til Dragvollhallen på søndag. For andre år på rad er han hovedtrener for laget, som i likhet med NTNUI har hatt en poengmessig mager sesongstart. 

– Vi trenger tre poeng. Vi har spilt bra i de siste kampene, men det har bare gitt ett poeng, så vi trenger rett og slett å få uttelling for jobben vi gjør, er hovedtrenerens analyse før kampen på Dragvoll. Med seg på tur og på laget har han blant annet Gunn Mari Finstad. Hun spilte tre sesonger for NTNUI mellom 2016 og 2019, og var blant annet med på opprykket i 2017, i det som trolig var hennes beste sesong i grønt. Hennes siste sesonger ble i varierende grad preget av ulike skader, men som lagkaptein bidro hun likevel sterkt til to femteplasser i Mizunoligaen. 

Og hun er virkelig klar for kamp. – Denne kampen har jeg gledet meg til siden sesongen startet. Det blir både trivelig og spesielt å spille på Dragvoll igjen, og litt rart også. Optimistisk for lagets sjanser er hun også, etter en positiv opplevelse hjemme mot Oslo Volley sist helg. Da vant topplaget fra hovedstaden bare 3-2, og Viking var nære ved å ta sin første seier for sesongen. – Vi nærmer oss toppform, noe vi har vist mot god motstand i de to siste kampene. Mot Oslo var mottaket stødig, mens angrep og blokk satt stadig bedre. Vi kan bli tøffe motstandere om denne utviklingen fortsetter, mener Gunn Mari.

-Kan utviklingen fortsette allerede i morgen? Hvordan går det mot NTNUI?
«Hvis vi fortsetter den gode utviklinga, tror jeg vi vinner. Men det er vanskelig å si», sier Gunn Mari, som tror på en jevn og spennende kamp. – Begge lag vil nok ligge litt under midten av tabellen, og begge lag mangler en virkelig hovedangriper som tar massevis av angrepspoeng. Det gjør at både NTNUI og Viking har nokså jevn fordeling av legg. I tillegg er vi oppmerksomme på at NTNUI har flere gode servere, så mottaksfasen blir viktig for oss, mener hun. 

Trener Thomas Wold er litt mer direkte i sine tanker om kampen. – Vi vinner 3-1, sier han. – Hvordan skal dere gjøre det?Ved å slå ballen hardt i gulvet, fortsetter han, og viser at han fortsatt har sterkt fokus på volleyballspillets grunntanke. En kuriositet her er at Thomas Wold aldri har trent et ikke NTNUI-lag til seier mot NTNUI. Han legger ikke skjul på at han har meget lyst å bryte denne tapsrekken i morgen, når han for fjerde gang leder Viking i kamp mot trondheimsstudentene.

Viking og NTNUI er to helt ulike klubber organisatorisk. Få er vel bedre egnet enn Thomas Wold til å beskrive forskjellen, så jeg lar ham gjøre det også: «Klubbene har ulike styrker. I NTNUI var det stort sett oss selv, i en stor sosial enhet. Spillerne gjorde alt. Det er mye jobb for spillerne i Viking også, men vi har et støtteapparat med folk som ordner en del ting for oss, som reiser og slikt. Viking har også helt andre sportslige ressurser», starter Thomas og legger til at tilgangen på hjelp fra meritterte trenere er utrolig god i Viking-miljøet.

En annen forskjell han peker på, er aldersforskjellen. At spillere på 21 år havner på “gamlislaget” i toball er slett ingen sjeldenhet, kommenterer Thomas, som også har registrert andre effekter av spillernes unge alder. – Det hender jo til og med at de har foreldre som bor i byen og engasjerer seg, følger han opp med. – Det er viktig for meg og oss å bygge en god treningskultur i gruppa, og her bidrar blant annet Gunn Mari sterkt, sier Thomas Wold, og sikter nok til at den tidligere NTNUI-kapteinen også har erfaring fra å bli seriemester med både Stod og Randaberg. 

Så skal det også skytes inn her at damelaget i NTNUI har gjennomgått to generasjonsskifter de to siste sesongene. Det er faktisk bare to spillere igjen fra laget Thomas Wold var med på å trene til opprykk i sesongen 2016/17. En faktor han selv peker på som en av de viktigste grunnene til at det å planlegge langsiktig og med fokus på kontinuitet er vanskeligere i NTNUI. Basert på lagoppstillingene fra de forrige serierundene, vil Mona Hammerås være den eneste over 21 i startoppstillingen til NTNUI i morgendagens kamp.

Det er også forskjeller mellom de to byene lagene kommer fra, Bergen og Trondheim. “ I Bergen hender det av og til av avisene skriver om volleyball”, sier Thomas, og forteller om en episode hvor han tok litt store ord i sin munn. Jeg kom i skade for å si til en journalist at vi skal spille Champions League om fem år. Det var ikke helt gjennomtenkt. Uttalelsen viste seg imidlertid å være helt uproblematisk. I Bergen skal en jo helst være stor i kjeften.

Overgangen til den bergenske kulturen kan være brå for mange. – Det var nok godt for Thomas å få en trønder på laget igjen, sier Gunn Mari. – Han har savnet å høre ordentlig trøndersk, fortsetter kantspilleren fra Stod. Hun skryter også mye av sitt nye lag og måten hun har blitt tatt mot på av hele laget. “Ridder Wold er som alltid både engasjert og glad, og et godt bidrag til klubben”, sier hun om sin tidligere og nåværende trener.

De tre årene i NTNUI har hun også mange positive ord om. – Jeg savner både folkene, klubben og generelt miljøet i Trondheim. Av alle mine år som volleyballspiller, var det i NTNUI jeg trivdes best. Jeg hadde tre veldig fine år der. Nå ser jeg frem til å spille mot gamle lagkamerater og gode venninner. Det blir artig, men rart, avslutter Gunn Mari Finstad.

Og så spørs det da. Hvem kommer til å vinne klokken 16.00 på Dragvoll? Både Gunn Mari Finstad og Thomas Wold har lyst på borteseier. Men de grønne vil gjerne beholde alle poengene på Dragvoll. Thomas og Gunn Mari har vunnet nok på Dragvoll allerede, menes det. Jevnt blir det uansett. Vi gleder oss til kamp!


Vegard Buset
2.november 2019
vegard.buset@ntnui.no