Semifinaler NM 2015!

24/12/2015

Så var vi her da. Semifinale i norgesmesterskapet i volleyball, to kamper unna den største og mest prestisjefulle kampen i norsk volleyball. Det er mange år siden NTNUI har spilt semifinale i cupen, og enda lengre siden vi nådde finalen. Det er faktisk over førti år siden NTNUI på syttitallet kvalifiserte seg – den gang under navnet NTHI. Det er med andre ord på tide at vi hever oss mot toppen igjen hvor vi hører hjemme.

Etter å ha slått ut et ungt, men sterkt Koll fra Oslo i to av to kamper i kvartfinalen var det duket for trekning av semifinaler. Mizunoligalagene Randaberg og Førde samt årets cupbombe fra 1.divisjon – Dristug fra volleybygda Åmli, var de potensielle motstanderne vi kunne trekke. For vår del var vi veldig klare på at det ikke spilte noen som helst rolle hvem vi møtte i semifinalen, da alle lagene var sterke og jevngode. Vi endte opp med å trekke Dristug, hvor vi ville møte dem i en hjemmekamp og en bortekamp. Vi visste at Dristug ville være en hard nøtt å knekke, spesielt siden de slo ut fjorårsfinalister BK Tromsø i kvartfinalen.

Første kamp ble spilt hjemme i Dragvollhallen søndag 13. desember. Selv om store deler av Trondheim befant seg midt i en blytung eksamensperiode var det hele 150 ivrige supportere som spaserte fremover mot Dragvoll denne lørdagen, og hele 350 volleyballglade mennesker fulgte oss på stream. Det var tydelig at det var mange som hadde lyst å se oss videre til finalen!

Kampen startet sterkt fra vår side. Vi presset dem i serve, og med ett suverent blokkspill som går igjen i hele kampen hindrer vi dem i å skape noe farlig. I førstesettet tar vi en tidlig ledelse, og holder den nesten gjennom hele settet. I deler av settet har vi en åttepoengsledelse – et poenghull som for mange lag er umulig å tette. Dristug gjør presterer å gjøre det umulige, og anført av sterk serving fra Anders Mol og Mathias Berntsen (der begge to for øvrig er ferske europamestere i beachvolleyball U20) henter de oss inn igjen mot slutten. Vi trekker derimot det lengste strået og vinner 26-24. I andre settet legger vi oss litt bakpå, og vi spiller langt ifra det toppnivået vi må ligge på skal vi klare å slå slike gode lag. Vi sliter i mottak, og har problem med å finne de riktige angrepsveiene. Settet går til Dristug 22-25. I tredjesettet spiller vi sideout helt frem til rundt 15-15. Ingen lag får noe gratis, og det blir spilt ballvekslinger på et veldig høyt nivå. Settet er preget av mange store blokker, knallharde server, ruvende angrep og taktisk spill. Dristug får derimot noen hardt fortjente poeng som gir dem en firepoengsledelse på 22-18. For mange av de fremmøtte begynte dette å se skummelt ut, og mange på laget vårt begynte å se mer og mer på poengtavlen. Lagets kaptein Jon Arnesen sier derimot at nok er nok, og tar saken i sine egne hender. Etter fem stygge server, hvor to er rene ess – står vi likt på stillingen 23-23. Gutta viser styrke og plukker med seg settet hjem 25-23 til ellevill jubel fra tribunen. Det fjerde og siste settet var derimot aldri like spennende, da det meste begynte og sitte for hjemmelaget. Vi vant komfortabelt 25-16 og innkasserte tre av tre mulige poeng i det første oppgjøret. Dristug viste at når de spiller på topp er de godt oppe i norgeseliten. Det bygde seg med andre opp store forventninger til neste ukes andre og siste kamp, hvor vi måtte ta minst to sett for å være sikret finaleplass. Vi ville derimot spille uten lagkaptein Jon Arnesen og midtspiller Rune Hamnes, to sentrale brikker som betydde mye for laget. Vi visste at dette ville være en utfordring, men det skal også sies at vi har gode erstatninger på laget som virkelig hadde lyst å gripe sjansen å vise seg frem!
semi1

Fredag 18. desember hadde mange av oss på laget siste eksamen i en blytung eksamensperiode. Vi tok fly til Gardermoen om kvelden, og kjørte leiebiler til et hotell en liten time fra Åmli. Vi kastet oss i seng og fikk oss litt søvn før morgendagens oppgjør. Vi var tidlig oppe dagen etter og kjørte mot Åmlihallen hvor vi først skulle ha en morgenøkt. Videre etter en god time hvor vi fikk kjenne litt på hallen og takhøyden, bar det videre mot Åmli sentrum. Vi besøkte blant annet det lokale bakeriet, hvor samtlige kjøpte seg noe godt å bite i før kamp. Det kan nevnes at kaffien på bakeriet var noe av det bedre flere på laget hadde smakt. Noe annet som virkelig var veldig artig var hvor godt den lokale volleyballklubben hadde reklamert for ettermiddagens store kamp. I alle butikker vi var innom hang det plakater på veggene og i vinduene, og vi fant små lapper overalt hvor de hadde skrevet plass og klokkeslett for årets store begivenhet. Kule saker! Vi bevegde oss sakte men sikkert oppover mot hallen. Vi var klare for kamp.

Med fullsatte tribuner og ett meget høyt spenningsnivå startet vi kampen. I mottak hadde vi hevet oss flere hakk fra forrige kamp, og det viste igjen på hele spillet. Vi spiller utrolig jevnt hele første settet, men klarer å dra det i land på mesterlig vis etter god serving fra Pål Mokkelbost som setter en livsviktig serverekke. Publikum er med og støtter hjemmelaget til de grader. Andre settet utvikler seg veldig likt, men Dristug får en veldig god start og en skummel ledelse på flere poeng som de nesten holder hele settet. Vi bytter opplegger, og dette kombinert med to sterke serverekker av Mathias Strømmen og Sigurd van Dijk Festøy gjør at vi klarer å hente oss inn på mesterlig vis. Vi spiller sideout de siste poengene, før Lars Magnus Kaasa endelig klistrer ett serveess så langt inn i hjørnet det er mulig å komme. Vi vinner andresettet med minst mulig margin 28-30! Med to sett i boks var vi nå i realiteten klare for cupfinale, noe som for mange var helt ekstremt! Kampen var derimot ikke over, og den utviklet seg til en femsettskamp hvor vi slapp oss veldig ned på i tredjesettet, før vi hentet oss inn i fjerdesettet som vi tapte marginalt. Vi knabbet derimot med oss femte- og sistesettet, og kampen ble vunnet 3-2.

semi2

Det er på en måte litt spesielt å tenke på at Åmli kommune bare har litt under 2000 innbyggere. Flere på laget melder om at de aldri har opplevd maken til stemning i en volleyballhall. Det var i alle fall mellom fire og fem hundre på tribunene, men det som virkelig var gøy var det helt ekstreme trøkket de klarte å skape. Stemningen og lydnivået i hallen spesielt i slutten av andresettet var så stor at flere av oss synes det er rart at taket i hallen fortsetter sitter på. Det er tydelig at Åmli er en kommune med stolte tradisjoner i volleyball, og dette viser igjen i både engasjement hos publikum og nivå på laget. De er en god blanding av unge og eldre rutinerte spillere, men viser at de er fullt på høyde med de beste lagene i Norge.

Vi er i alle fall kjempefornøyde med de to semifinalene som ble spilt, og like fornøyd med å ha innkassert en finaleplass i cupfinalen hvor vi møter Førde 16. januar i Domus Athletica i Tigerstaden. Flere av oss tar nå en velfortjent juleferie hjemme med familie og venner, før vi vender tilbake til Trondheim og starter oppkjøringen mot cupfinalen. Noen av oss reiser også på landslagssamling i Bergen ved årsskiftet – hvor landslaget starter oppkjøringen mot EM kvalifiseringen i mai.

Til slutt vil vi takke alle som har støttet oss så langt, og håper så mange som mulig har lyst til å komme og se cupfinalen i januar! Vi lover å gi alt vi kan for å ta kongepokalen hjem til Trondheim. Videre ønsker vi alle en riktig god jul og ett fantastisk godt nytt år!

semi3

Skrevet av Arjan van Dijk Festøy.